ősz

ősz

2011. május 24., kedd

Budán nosztalgiáztunk...

Az egyetemi éveinket a 80-s években Budán töltöttük. Vasárnap egy verseny kapcsán a Műegyetemre kellett mennünk, így kihasználtuk a szabad délutánt és bejártuk a régi ismerős helyeket.



Először a Műegyetemen voltunk, végre a gyerekek is láthattak belülről egy igazi egyetemet, a hatalmas lépcsőket. előadótermeket... Én nem tanulni jártam ide, hanem a Szkéné Színházba vagy az egyetem Szimfonikus Zenekarának koncertjeire jártunk gyakorta.


Azután megnéztük a Bartók Béla utat, örömmel láttam, hogy milyen sok házat felújítottak mostanában, illetve a Bertalan Lajos utcai kereszteződésben kis sétáló részt alakítottak ki szökőkúttal, padokkal. Le is telepedtünk itt a szinte nyári melegben a Hadik Kávéház előtti teraszra és a gyerekek mindenképpen szerettek volna inni egy csokoládés és erdei gyümölcsös shake-et, így volt időnk nézelődni a szép környezetben. Egy utcával arrébb található  a KisRabló Étterem, ahol annak idején lehetett kajajeggyel fizetni, még mindig megvan, csak meglehetősen drága.

A Móricz Zsigmond körtér is átalakult azóta, de a két ABC még mindig megvan a sarkon. A Villányi úton továbbhaladva láttuk, hogy a  Szent Imre templomon  sajnos látszódik az idő nyoma, csakúgy, mint a Kertészeti Egyetem épületein, a G épületre alig lehet ráismerni, szinte romos kívülről. Egészen meglepődtünk, hogy az arborétum mennyire elhanyagolt, sok helyen térdig ér a fű, a virágágyások gyomosak. Az A épület melletti sziklakertet most újítják fel, itt lehet látni szép sziklakerti évelőket.

Centaurea dealbata, szürkés imola
óriás díszhagymák a bazsarózsák előtt
különböző színű tűzeső fajták  (Heuchera)

A K épület mögött tábla hirdeti a biokertet, de sajnos a gaz között alig lehet megtalálni a kultúrnövényeket. Nincsenek már diákok, akik kiszedjék a gyomot? Viszont találtunk vadkacsákat és a kis tóban tündérrózsákat!

Egyáltalán nem féltek!

A 27-s busz vonalát követve felautóztunk a Citadellához, útközben láttuk a kollégium felújított épületét és meglepődve láttuk, hogy a menza helyén most könyvtár van. Megtaláltuk a Trio presszót, Fizika tanszéket és a Búsuló Juhász éttermet is. Fent  fizetni kellett a parkolásért, de megérte, mert gyönyörű panoráma tárult elénk!






2011. május 23., hétfő

Itália 2, Jesolo

Szlovénián keresztül (Ljubljana, Trieszt)  kb 9 óra alatt Budapestről Jesolóba értünk. Bár hűvöskés időben indultunk otthonról,  a tengerparton már nyári hangulat fogadott bennünket. Még gyerekek is lubickoltak a vízben. Én inkább a partról gyönyörködtem a tengerben, olyan ritkán van lehetőségem látni!


Pár éve voltunk nyáron Bibionében, most láttam, hogy milyen egyformák itt a tengerparti üdülőhelyek: a parton ugyanolyan szállodasor és napernyősáv fogadott Jesolóban is.


Közvetlenül a parton lévő Hotel Nettunoban szálltunk meg, melynek  a bejárata előtt ilyen szép magas növények voltak.


Belül is ízléses kialakítás fogadja a vendégeket.




Jesolo temploma, a szép nevű "le chiese di San Giovanni Battista" azaz a Keresztelő Szent János templom és az elmaradhatatlan harangtorony.


A templomban az oszlopokat szép mintájú szövet borította.

2011. május 21., szombat

Itáliai úti napló 1.

A freskók földjére egy Budapesten  nemrég felfedezett Anjou-korabeli freskó megtekintésével indultunk. Az Erzsébet-híd pesti hídfőjénél található Belvárosi Nagyboldogasszony Plébánia felújítási munkálatai során került napvilágra a Trónoló Madonna elnevezésű freskó, mely Szűz Máriát és a gyermek Jézust ábrázolja.







A freskón Máriát és Jézust kék színnel festették fel a falra, ami "a mennyei világ teljességét jelzi". Mária ezen a freskón úgy szerepel, mint "a második Éva", ugyanis az ölében ülő Jézus az infravilágítás tanúsága szerint - szabad szemmel jelenleg nem láthatóan - egy almát nyújt édesanyjának.
A most megtalált freskó a korabeli templomban a főoltárkép szerepét töltötte be, stílusa alapján pedig a korareneszánsz trecento korszakára tehető. 

 Bodor Imre régész elmondása szerint a templom Magyarország egyik legértékesebb műemléke, mert itt a római kortól a 20. század közepéig minden stílusjegy megtalálható, "ilyen épület tudomásom szerint a történeti Magyarország területén sem található".

Az itt álló korabeli, román stílusú templomhoz építettek egy, az eredeti templommal csaknem egyenlő méretű, hatalmas szentélyt. Ehhez egy 24 ülőfülkével ellátott szentélykörüljárót is építettek, ami zarándokjáratként szolgált. Az ülőfülkékben egy passiósorozat képei voltak láthatók, ebből maradtak fenn részletek .
A múlt-kor történelmi portálon még több olvasható a freskókról.


A templomról a honlapon szép ismertető látható. Plébánosa Dr Osztie Zoltán, aki egyben a KÉSZ (Keresztény Értelmiségiek Szövetsége) országos elnöke. Három szent ereklye is található itt: Árpádházi Szent Erzsébet és Szent László ereklyéi egy-egy csodálatosan szép reneszánsz szentségházban találhatóak, Szent Gellért sarokcsont ereklyéét pedig 2002-ben hozták ide Muránóból.




A templom környezete is nagyon szép, engem különösen a két magyar királylány - lengyel királynő szobra fogott meg. És még egy kis fűszerkertre is jutott hely a templom mellett!



 Szent Kinga (1224-1292, Stary Sacz)


Szent Hedvig (1373 - 1399, Krakkó)


A templom a Gellért-hegyről fényképezve.Most éppen fel van állványozva a templom Dunára néző oldala.

2011. május 17., kedd

Diós mágnás pite




Ez egy igazán kiadós sütemény, amelyet akár nyáron nagy melegben  is lehet készíteni.
Hozzávalók: 40 dkg liszt, 2 csomag sütőpor, 15 dkg Rama margarin, 1 tojás, 15 dkg porcukor, 1 citrom reszelt héja, 2 dl tejföl, pici só.

Töltelék: 20 dkg porcukor, 20 dkg dió, 1 csomag vaníliás cukor, 4 tojássárgája, 4 tojás felvert habja.

Elkészítése: Először fakanállal kikeverjük a vajat, porcukrot és tojást, majd a többi hozzávalóval tésztát gyúrunk, amit két részre osztunk. Kinyújtjuk, az alsó lapot megkenjük lekvárral, rásimítjuk a tölteléket, végül ráfektetjük a másik tészta lapot. Ezt villával kicsit megszurkáljuk. Sütés 200 fokon kb fél óra.

2011. május 8., vasárnap

Diós kosár


Kipróbált, hagyományos receptek

Hozzávalók: 40 dkg liszt, 20 dkg Rama margarin, 10 dkg porcukor, 3 tojássárgája, 3 evőkanál tejföl, 1 csomag vaníliás cukor, 2 csomag sütőpor, pici só.

Töltelék: 3 tojásfehérje habbá verve, 20 dkg porcukor, 20 dkg darált dió, negyed citrom leve.

Elkészítése: Fakanállal kikeverjük a linzer tészta hozzávalóit, a lisztet utoljára adjuk hozzá.  Ha kész, kinyújtjuk a tésztát és nagy pogácsa szaggatóval köröket szaggatunk ki belőle, amiket fém kosárkákba helyezünk, majd mindegyikbe teszünk a töltelékből.

2011. május 1., vasárnap

Anyáknapra

Kosztolányi Dezső verse
ANYUSKA RÉGI KÉPE










Jaj, de édes.
Itt oly fiatal még. Tizenhat éves.
Mellén egy nagy elefántcsont kereszt.
De dús, komoly haján, bársonyruháján
titkos jövendők szenvedése rezg.
Keze ölében álmodozva nyugszik
karperecek, gyűrűk súlya alatt
és könnyen az asztalra könyökölve,
feje előre billen hallgatag.
Oly idegen így. Olyan ismeretlen.
Tündéri ábrándok menyasszonya.
Csak a szeme nevet rám ismerősen,
két mélabús, merengő viola.
Csak kék szemében ismerek magamra,
mely eljövendő álmoktól homályos
s rettegve a bús végtelenbe réved.

A lelkem már körötte szálldos.