ősz

ősz

2012. január 28., szombat

Zsófi néni rakott mézes sütije


A tésztához először gőz fölött simára keverünk 2 tojást, 2 evőkanál mézet, 5 dkg Rama margarint és 10 dkg cukrot valamint egy csipet sót. Ha kihűlt összegyúrjuk 40 dkg liszttel, 2 kiskanál szódabikarbónával és pár kanál tejföllel. 3 felé vesszük, külön-külön kinyújtjuk és kisütjük a lapokat.

A krémhez 3 dl tejet és 3 evőkanál réteslisztet krémmé főzünk és ha kihűlt hozzákeverünk 20 dkg Rama margarint és 20 dkg porcukrot. (Az eredeti recept 5 dl tejet főz fel 5 evőkanál grízzel.) A krémet elfelezzük. Az egyik feléhez 2 evőkanál kakaót és 2 evőkanál rumot, a másik feléhez 1 csomag vaníliás cukrot keverünk.

A tészta összeállítása: az első lapot a barna krémmel, a második lapot pedig a fehér krémmel kenjük meg. A tetejére csokimáz kerül.

2012. január 24., kedd

Falakon kívüli Szent Pál bazilika Rómában


A San Paolo fuori le Mura - bazilika a Via Ostiense-n dél felé haladva azon a helyen áll, ahol Kr.u. 67-ben Pál apostolt eltemették. Innen kb 20 percnyire, a Via Ostiense keleti oldalán fekszik az Abbazia delle Tre Fontane, egy cisztercita kolostor együttes, amely a legenda szerint azon a helyen épült fel, ahol az apostol lefejezésekor 3 forrás fakadt. Abban az időben ez a hely a városfalakon kívül esett, innen ered a falakon kívüli bazilika elnevezés. A bazilika a Vatikán területen kívüli birtoka.



Ez a legnagyobb ókeresztény bazilika, Róma talán legszebb temploma, 132 m hosszú, 65 m széles és 30 m magas. Már az I. században kultikus hely alakult itt ki, a mai méretű épületet 390-ben szentelték fel. Sajnos 1823-ban leégett, a szentély kivételével. Az egész kereszténység fogott össze, hogy eredeti szépségében helyreállítsák, 1854-ben adták át az eredetivel majdnem teljesen megegyező épületet.


A Via Ostiense felőli homlokzat és harangtorony (1850) nem is sejteti, hogy a bazilikás térművészet csúcsteljesítményét rejti belül.


Nyugatra néző, pálmás parkká alakított előterét 150 oszlop keretezi, középen Szent Pál szobrával.


A homlokzat aranyozott mozaikja ebből az irányból csodálható meg és itt a külső csarnokban látható Maraini bronz kapuja (1930).


A templomot egész épülethálózat övezi, a jobb kereszthajókból nyíló kolostorudvar kerengője talán a legszebb Rómában. (1220)

A templom egy csodálatos márványcsarnok, 80 gránit korinthoszi oszlop tagolja 5 hajóra. A főhajó libanoni cédrusból faragott fehér-arany reneszánsz mennyezete, az alabástrom ablakokon beszűrődő fény a márvány padlózaton visszaverődve és az oszlopok között átszűrődő misztikus fény egyedülálló térélményt eredményez.

Mindez a tekintetet a szentély mozaikdíszes diadalíve felé tereli, amelyet Galla Placidia császárnő (421-450-ig uralkodott, ezek az évek voltak a haldokló birodalom utolsó békés évei)  rendelésére készítettek 450 körül és amely nem pusztult el a tűzvészben.
Az ablakok és oszlopok között a falon kerek mozaikok hosszú sora ábrázolja megszakítás nélkül a pápák arcképeit, Pétertől XVI. Benedek pápáig. A legenda úgy tartja, hogy a világ vége akkor lesz, amikor már nem lesz több hely az arcképek számára (jelenleg még hét hely van).

Pál apostolról még több itt olvasható, valamint a www.szentpal.lap.hu oldalon.

2012. január 11., szerda

Hólabda


Meglehetősen munkaigényes, de nagyon finom és mutatós sütemény. 
Anyu minden karácsonykor elkészíti.

A tészta egy kakaós piskóta, melynek hozzávalói a következők:
6 tojássárgája, 6 evőkanál langyos víz, 20 dkg cukor habosra keverve, 2 evőkanál kakaó, 25 dkg rétesliszt és 2 csomag sütőpor, a végén a 6 tojás fehérjét habbá verjük és óvatosan összekeverjük a fentiekkel.

Kisütjük, majd óvatosan kettévágjuk egy cérna segítségével. Ha kihűlt, pogácsaszaggatóval kerek formákat szaggatunk a tésztából.

A krém hozzávalói:

1 dl tejet, 2 dl tejfölt 3 evőkanál liszttel sűrűre főzünk. Ezután simára keverünk 15 dkg Rama margarint vagy vajat 10 dkg cukorral, 1 csomag vaníliás cukorral és 2 evőkanál rummal és a kihűlt krémhez keverjük.

A krémmel két-két tészta korongot összeragasztunk, majd az oldalukat is megkenjük ezzel a fehér krémmel.
Ezután kókuszreszelékbe hempergetjük az oldalukat, a tetejükre pedig csokimáz kerül.


2012. január 10., kedd

Váczi Eszter Quartet: Így utazom



Megjelent Váczi Eszter 2. nagylemeze, melynek címe: Eszter kertje

Itt található az Így utazom című dal.

Aki szereti a magyar jazzt, érdemes belehallgatnia.

Szöveg: Váczi Eszter, zene: Schneider Zoltán

Ma csomagjaim hátrahagyva felültem egy gyorsvonatra. S bár jegyem ablak mellé kértem, nem volt hely , mikor beléptem első pillanatra. Végül valaki felállt, átadta helyét és leszállt, azt mondta: itt az idő. És elindulhatott a film, az ablakon túl elsuhanó tájakon át.

Túl az időn és gondolaton, éppen most robog át rohanó vonatom

És miközben a tájat néztem összeolvadtak egészen mind az emlékeim. Egyszer kislányként nevettem, apró árnikákat szedtem a múlt rétjein. Aztán egy csalódás után bolyongok sírva Óbudán üres utcákon át. S bár néhol fájdalommal tettem, fél mosollyal emlegettem fel a szerelmeim.

Túl az időn és a gondolaton, éppen most robog át rohanó vonatom. Így utazom tovatűnt utakon, Így visz az út, amíg nincs alagút.

2012. január 7., szombat

Kerék Imre: Háromkirályok

Bár egyáltalán nincs télies időjárás nálunk, inkább kellemes tavaszias napsütés volt ma jellemző, de most ér véget a karácsonyi ünnepkör és kezdődik a farsang.
Kerék Imre verse viszont a telet és gyerekkorom varázsát hozza ide.


Süvegükön koronányi hóval
megjönnek megint a háromkirályok.
Tömjén, arany, mirrha helyett
almát hoznak, gyönge dióskalácsot,
malacölő reggelek örömét, fák
hókabátjára varjúgombokat.
Virágbaszökkent dallamok ingnak,
furulya szól a mennyezet alatt,
s öreg fenyők gyantaillatú csöndje,
száncsengők hajnali zenebonája
röpít a hátán, mintha meseszőnyeg
gyerekkorom fényévnyi távolába.

Vízkeresztről itt lehet még többet olvasni.

2012. január 6., péntek

A mi mézeskalács receptünk


Egy kislábosban felmelegítünk 25 dkg mézet, 10 dkg vajat és 10 dkg cukrot.

Amikor megolvadt, hozzáadjuk a fűszereket: 1 kiskanál fahéjat, 1 kiskanál őrölt szegfűszeget, 1 citrom reszelt héját és 1 evőkanál rumot. 
Összekeverjük, majd két egész tojást adunk hozzá.

Ezt a keveréket hozzáadjuk 50 dkg liszt és 1 evőkanál szódabikarbóna keverékéhez.

Legalább 4-5 órát hidegen pihentetjük, majd kb 3 mm vastagra kinyújtjuk és kiszaggatjuk a formákat.
Előmelegített sütőben 180 fokon kb8-10 percig sütjük.