ősz

ősz

2012. február 24., péntek

Nagyböjti gondolat


Nézd, eléd tártam ma az életet és a jót, de a halált és a rosszat is.
Nagyon szeretek túrázni: járni a hegyeket, hallgatni az erdő hangjait. Többször előfordult már velem, hogy a turistautak hiányos jelzése miatt percekig töprengtem egy-egy elágazásnál, kereszteződésnél, vajon melyik a jó út, melyiken menjek tovább? A mai nap olvasmánya ezeknek a töprengéseknek hangulatát juttatja eszembe. A nagyböjt számomra a megállás, a bölcs megfontolás ideje, hogy életem ösvényei között megtaláljam az örök életre vezető helyes utat.
MTörv 30,15-20; Zs 1; Lk 9,22-25

www.felrazas.hu/üzenet
 

2012. február 23., csütörtök

Esztergomi Bazilika még mindig...

Látkép a kupola körerkélyéről, a Dunán átívelő új híd és Párkány egy része a szlovák oldalon.

 Ha körbesétáltunk kívül és megnéztük belül is a bazilikát, akkor még nem láttunk mindent! Menjünk le a templom alatti óegyiptomi stílusban épült kör alakú sírboltba, mely az esztergomi érsekek temetkezési helye.



1991-ben ide kerültek Mindszenty József hercegprímás földi maradványai is, mely előtt II. János Pál pápa is imádkozott.


Idekerültek a régi Szép Templomból megmaradt középkori síremlékek, köztük Vitéz János, Mátyás király kancellárjának gazdag faragású sírfedlapja is.


A templom kereszthajójának jobb oldalából nyílik a Főszékesegyházi Kincstár, a magyar egyházi kincsek leggazdagabb gyűjteménye, köszönhetően annak is, hogy a török megszállás elől sikerült elmenekíteni. Középkori ötvös és textilművészet számos remeke található itt, pl az Árpád-kori koronázási kereszt (erre tették le az esküt a magyar királyok), vagy a legszebb magyar gótikus kehely 1440 -ből.



A kupola körerkélyére fel lehet menni (legalábbis nyáron fel lehetett!), nem kevés lépcsőt végigjárva!!! keskeny csigalépcsőkön haladva, de ha felérünk , pompás látványban lehet részünk!

2012. február 20., hétfő

Esztergomi Bazilika belseje


A bazilika teljes megnevezése "A Mennyekbe Felvett Nagyboldogasszony és Szent Adalbert Bazilika" a magyar katolikus egyház vezetőjének, a prímás-érseknek a székesegyháza.


A főoltára felett látható Mária mennybevitele című oltárkép a világ legnagyobb (13,5x6,6 m) egyetlen vászonra festett oltárképe, Michelangelo Grigoretti, velencei művész munkája.


Szent Adalbert, prágai vértanú püspök (997-ben porosz földön halt meg) a magyar királyi udvarban is megfordult, az Ő tiszteletére szentelték fel 1010-ben a Szent István király által építtetett főtemplomot, melynek romjain épült fel a ma látható bazilika, mely szintén viseli a szent nevét,  oltára a jobb oldalon található. Mellette pedig egy különlegesség: Szent István egy bizánci ikonon, a konstantinápolyi pátriárka ajándéka abból az alkalomból, hogy 2000-ben a keleti ortodox egyház szentjei közé emelte királyunkat.


A bal oldali oldalkápolna pedig az egyik legszebb reneszánsz műemlékünk, még az eredeti főszékesegyház épen maradt kápolnáját 1600 darabra szétszedve szállították ide és építették be. 1507-1519 között Bakócz Tamás prímás építtette süttői vörös mészkőből, oltára carrarai márvány, ezüst foglalatú csodás kegyképpel.




Érdemes pénztárból vagy a Prímás Pincében lévő turisztikai központból egy ingyenes brosúrát elhozni, a bazilika belsejét ábrázoló rajz segítségével megtekinteni az egyes oltárokat, hisz sok magyar szent ereklyéje található itt. A Bazilikáról még több itt olvasható és nézhető.

2012. február 13., hétfő

Esztergomi Bazilika



Régi vágyam volt egy esztergomi kirándulás, tavaly nyáron végre ellátogattunk ide. A borús, esős július végi hét kedvezett a városnézésnek. Napokon át sétálgattunk a kisváros több, mint ezer év történelmével átitatott utcáin. Igazi nemzeti-történelmi ékszerdoboza az országnak, hihetetlen gazdag múlttal, a jelene viszont néha kiábrándító és érthetetlen. Élvezetes szellemi időutazás végigsétálni és végigolvasni a múlt idők eseményeit, elmerengeni a történelem alakulásán...


Visegrád felől érkezve két hatalmas háztömb - régi kanonoki épületek - között halad fel az út a Bazilikához, az ország legnagyobb templomához, mely 118 m hosszú, 48 m széles és 100 m magas, alapfalai 18 m vastagok. Európában csak a római Szent Péter és a londoni Szent Pál katedrálisok előzik meg. 


A fizetős parkolóból gyalog a Sötétkapunak  nevezett alagúton  át a bazilika dombja alatt fekvő felújított Prímás Pincébe sétálhatunk. www.primaspince.hu
A 3700 m2-s pincerendszer tereiben Turisztikai és Borkulturális központ, valamint étterem, kávézó található. Innen egy üveglifttel juthatunk fel a bazilika oszlopcsarnoka elé.
A Prímás Pincével szemben a Szent Adalbert Konferenciaközpont és Szálloda megújult épületegyüttese található. A Hild József által tervezett Szeminárium a II. világháború után a honvédségé lett, majd szovjet katonai kórházként is üzemelt. www.szentadalbert.hu


CAPUT, MATER ET MAGISTRA ECCLESIARUM HUNGARIAE
FEJE, ANYJA ÉS TANÍTÓJA A MAGYAR EGYHÁZAKNAK
olvasható arany betűkkel a korinthoszi oszlopok felett.

A Várhegy mészkő-dolomit sziklahegyén épült bazilika kimagaslik környezetéből, a város legismertebb jelképe, ugyanakkor a Várhegy legfiatalabb építménye, mely 1822 és 1869 között épült klasszicista stílusban Pach János, majd Hild József irányításával. 1856-ban szentelték fel, a király jelenlétében, Liszt Ferenc vezényelte az erre az alkalomra komponált Esztergomi mise című művét.

Párkány felőli, nyugati homlokzat

A jelenlegi bazilika kissé északabbra áll az egykori Szent Adalbert-székesegyház helyétől, melyet még Szent István építtetett , majd III. Béla építtetett újjá (ekkor készült a Porta Speciosa - Szép Kapu- melynek makettje a múzeumban megtekinthető). Sajnos a török megszállás alatt felrobbantották, ennek ellenére tetőtlen, sérült falai az 1820-s évek elején még álltak.
A mai Bazilika a Várhegy közepén áll. Északi tornya mellett található Szent István lovas szobra. Ezen a tájon állt Géza fejedelem palotája, ahol István király született, valamint a Géza fejedelem által építtetett Szent István vértanú templom, ahol ezer évvel ezelőtt Szent Istvánt megkoronázták.


2001. augusztus 15-én avatták fel itt Melocco Miklós István király megkoronázását ábrázoló milleneumi emlékmnűvét.




A székesegyház legismertebb homlokzata a keleti, melynek háromszögű oromzatát 8 db 22 m magas korinthoszi oszlop tartja. Ehhez két, 57 m magas harangtorony csatlakozik árkádokkal.





2012. február 6., hétfő

Téli táj vonatból



Brueghel egész éjszaka festett
Így marad minden az emlékezet
verőfénye sem tudja 
fölengesztelni többé a dérverte
sarjúrendeket sem az ágak 
merev-madárláb szigorát
Ezek a varjak
már föl sohasem repülnek a 
szakállas huzalokról
Egy elsuhanó peronon
még láttam a borostás képű
parasztok s a kubikgödör jegén a 
csicsonkázó gyermekek megfagyó
leheletét Aztán egy kéz - talán
a mesteré éppen - befüggönyözte
az ablakot

Kányádi Sándor verse

És egy Váczi Eszter dal, az Így utazom... szintén a vonatból kinézve...