Hozzávalók: fél kg liszt, 25 dkg vaj vagy margarin, 1 tojás és 1 tojássárgája, 3 evőkanál cukor, 3 dkg élesztő, 1 csomag vaníliás cukor
Elkészítése: Az élesztőt fél-egy dl langyos tejben kis cukorral, liszttel felfuttatjuk. Míg a kovász kel, addig a táblán elkészítjük a lisztet, elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a tojásokat, egy csipet sót, vaníliát és végül a kovászt.
Könnyedén összegyúrjuk, ha kemény 1-2 kanál tejföllel lágyíthatjuk. 4 cipóra osztjuk, s ezeket egyenként még kigyúrjuk. 1 órát pihen a táblán letakarva.
Cipónként 50x25 cm-s téglalapokat nyújtunk, közepére halmozzuk a tölteléket. A két szélt egyenletes távolságra bevagdaljuk és felváltva egymásra hajtogatjuk. Tojássárgával kenve, kicsit pihentetve, előmelegített sütőben sütjük.
Túrós töltelék: fél kg túró, 1 tojássárgája, 3 dkg vaj, 3 evőkanál porcukor, 1 evőkanál búzadara
Összedolgozzuk az anyagokat és végül 1 tojásfehérje habbá verve kerül hozzá, esetleg mazsola.
Ez két rúdra elegendő töltelék.
Alma töltelék: kb 15 db almát megreszelünk és kicsavarunk, majd vajjal megpároljuk. Citromlével, fahéjjal és citromhéjjal ízesíthető. Ha túl lédús, 1-2 kanál zsemlemorzsát hozzákeverhetünk.
Szintén két rúdra elegendő töltelék.
A tésztát előző este is el lehet készíteni és hűtőben tárolni.
Bár a kígyóktól viszojgok, azért a túrósat hamm bekapnám!!
VálaszTörlésLehetne más neve is...
VálaszTörlés