ősz

ősz

2011. január 25., kedd

Kecskeméti Arborétum

Kedvenc helyünk az arborétum, szívesen jövünk ide vendégekkel is sétálni és gyönyörködni. Vagy beszélgetni, futni... bármely évszakban. Itt most egy téli séta képei láthatók.


A Kápolna rét felőli bejáratnál található a magyar szentek szobrai szegélyezte sétány.  1999-ben kerületek ide a szobrok, addig egy temetőben hevertek. Kisfaludy Stróbl Zsigmond alkotásai és 1960-ig a főtéren az egykori katolikus bérház homlokzatát díszítették.

Az arborétum több mint 60 ha-nyi területéből 2 ha egyházi tulajdon. Ezen található az 1718-ban épült barokk Mária kápolna, Lourdes-i barlang és a kálvária.

Szabadtéri oltár

A kálvária stációin tűzzománc képek mutatják be Jézus szenvedéstörténetét. 1996-ban készült.

Elolvadt a hó és megjelentek a vakond túrások.

Színek és formák télen is.

És még egy érdekesség: annak idején  a diák Jókai Mór kedvenc kiránduló helye volt a Mária kápolna környéke:

„Szabad délutánokon öt-hat pajtás összeállott, hogy kigyalogoljanak Muraközyék messzeszöllőjébe (több mint egy órajárás); közvetlenül a város szélétől messzire kiterjedő homoki szöllők feküdtek, melyeken túl szintén nagy kiterjedésű, gyepes legelő következett (a Mária kápolnával), erre kijutva „megterült” az ifjúság, mint valamely csatárlánc, s kiki a maga botját, amennyire bírta, előre hajította (a botviselés a collegiumi tanulóknak már szabadalmuk volt, mellyel a fiatalabbak még tüntetve is éltek), azután sebes futásnak eredtek, míg botjukat el nem érték. Ez a mívelet többször ismétlődött a gyep külső széléig, ahol kezdődtek a messzeszöllők” – Garzó Imre, Jókai egykori iskolatársa így emlékezett vissza egykori kedvenc időtöltésükre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése