ősz

ősz

2011. február 12., szombat

Hazai tájakon, Gödöllő





Kecskemétről autópályán szinte 1 óra alatt Gödöllőn lehet lenni. Sokat jártunk ide régebben, vonattal,  HÉV-vel  -  jóval több időbe került!  Már régen láttam az egyetem és a kutató központ épületeit, de tavaly mégsem ide jöttünk, hanem a Királyi Kastélyt néztük meg. Ez volt a lányom névnapi kívánsága, a kislányok körében ugyanis Sissy nagy népszerűségnek örvend. 

A kastély előtti tágas parkoló fizetős!, 210 Ft/óra, kissé meglepett.
A családi belépő sem olcsó, 3800 Ft-ért nincs vezető és még a barokk színház sem tartozik bele.



Néhány adat a kastélyról:
Ez az ország legnagyobb beépített alapterületű barokk kastély együttese. Építtetője Grassalkovich Antal, a 18. század egyik legtekintélyesebb főura. Az épület 1867 és 1916 között I. Ferenc József és Erzsébet királyné kedvelt pihenőhelye, majd 1920- 1944 –ig Horthy Miklós kormányzó nyári rezidenciája volt. A háború után itt is a pusztulás évei következtek, de szerencsére 1996-ban újból megnyitotta kapuit a kastély központi felújított része.
Még több információ. www.kiralyikastely.hu
 
Gyönyörű a lépcsőfeljáró és a középső díszterem, de sok érdekesség látható az Erzsébet királyné emlékkiállításon is (sajnos tavaly Sissy ruhái nem voltak ott, elvitték külföldi kiállításra, talán már visszahozták).

Mindenképpen hagyjunk időt a kávézóra és az ajándékboltra is! A kávézó régmúlt korok hangulatát idézi Hollóházi porcelán készletével: érdemes  rendelni egy finom kávét, hozzá természetesen mignont vagy trüffelt, megéri!
 Az ajándékbolt igazán reprezentatív és ízléses, sok szépséges tárggyal.
Ezután a kis pihenő után jöhet a park, amelyet tavaly újítottak fel, van itt pálmaház és pavilon is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése