ősz

ősz

2011. július 13., szerda

Tihany és a levendula (1)

Tihanyban minden a levenduláról szól. 

Bár  a levendula-fesztiválról már lemaradtunk, de július elején még éppen sikerült kifognunk a levendulavirágzást.. Jelenleg a leglátványosabb ültetvény a Belső-tóhoz vezető műút mellett van, a Gödrösnek nevezett településrész alatt. (ez Füred felől érkezve a 2. leforduló) Viszonylag fiatal, kb 20 éves ültetvény, amely azonban a szélein kissé elgyomosodott, hiányos; túlságosan kézre esik a turistáknak a kiírás szerint!!! Pedig több helyen is lehet vásárolni, igaz nem túl olcsón, töveket. A leggazdaságosabb, ha valamelyik kertészetben veszünk, miután hazaértünk.
Új levendulás
A régi levendulásból ennyi maradt

A félsziget egykori híres levendulása, melyet még az 1920-s években telepítettek, az Apáti hegy déli oldalán van, illetve az akkori közel 100 ha-ból mára csak kb 10 ha maradt, de arra sétálva alig vettük észre, elgyomosodott illetve a szárazság miatt idén alig virágozott. A terület kettős hasznosítása végett később mandulafákat is ültettek ide, tavasszal a mandulavirágzásban  lehet itt gyönyörködni. Érdekességként, az itt termelt levendula olaj minősége még a francia ültetvényékét is túlszárnyalta. (Vajon miért kellett a 60-s években felhagyni a gondozásával?)

Idén új látogató központ nyílt a félszigeten a Belső-tó partján, melynek neve mi más is lehetne, mint Levendula Ház. 
www.levendulahaz.hu  
Érdemes itt kezdeni a tihanyi programot, van teaház és ajándékbolt levendulás termékekkel (igaz, borsos áron, de igényes, szép tárgyak). Ezenkívül érdekes interaktív bemutató a félsziget vulkáni képződményeiről, filmvetítés, az udvaron kilátó, a nádas élővilágát bemutató palló, stb.




A skanzenben, kb az Árpád utca közepén van egy gyönyörű levendulás boltocska csodaszép termékekkel: szappanok, gyertyák, porcelánok, merített papír képek...  és a legújabb termék a levendula szörp: kissé pink színű és teljesen olyan ízű, mint a levendula illata, egy üveg kb fél liter ára 1750 Ft. A Belső-tó partján lévő Gejzír büfében meg is lehet kóstolni. 


3 megjegyzés:

  1. Szia!
    Kukkants be hozzám, ha van kedved!
    www.bebitunderorszaga.blogspot.com

    VálaszTörlés
  2. Gyönyörűek a levendulás képek, és nagyon jó az úti beszámoló is.

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm! Egy hely, ahová bármikor jó visszamenni...

    VálaszTörlés