ősz

ősz

2011. január 10., hétfő

Hájas rétes

Kipróbált, hagyományos sütemények


Anyuéknál az a szokás, hogy minden hétvégén van valamilyen sütemény, méghozzá sokszor egészen „munkás” sütik ezek. Én sajnos nem vagyok nagy konyhaművész, többnyire gyors kavart tésztákat készítek, amik aztán aznap délután el is fogynak.

Ezeket viszont úgy gondolom érdemes  közreadni, hisz több mint 40 éve gyűjti őket anyu és többnyire az is megvan még, hogy melyiket kitől kapta.

Mindjárt elsőnek egy igazi falusi, sok munkát igénylő, ritkán készített, tartalmas sütemény:

                                                         HÁJAS RÉTES



Két napot kell szánni az elkészítésére!

1. nap

Hozzávalók:

A hájhoz:            1 kg háj ledarálva, 1 evőkanál ecet, 20 dkg  rétes liszt

A tésztához:      1 kg 30 dkg rétes liszt, 4 tojás, 4 evőkanál tejföl, pici só és                                                
                          2 evőkanál ecet

Külön összegyúrjuk a tészta hozzávalóit és külön a hájjal a 20 dkg lisztet és ecetet. Ezután a tésztát kisebb kör alakúra kinyújtjuk (kb 20 cm-s kör) és megkenjük hájjal, majd kettőt hajtunk rajta és kb 1 órát hidegen pihentetjük

Ezután újból, nagyobbra kinyújtjuk és újból  megkenjük a hájjal, majd félbe, négybe hajtjuk és ismét 1 óra pihentetés hidegen.

Ezt összesen 3-4-szer megismételjük. A hájat úgy kell beosztani, hogy jusson mindegyik hajtogatásra. Ezután hideg helyen hagyjuk másnapig.

Anyunak ez kétszeri adag, az így hajtogatott tészta felét beteszi a fagyasztóba és egy másik alkalommal már nem kell hajtogatni és kenegetni.

2. nap

Tehát ha a fele maradt meg a tésztának, akkor abból 4 rúd rétes jön ki.

Ehhez négyfelé kell osztani a tésztát, 4 lapot nyújtani belőle és megtölteni valamilyen töltelékkel. (pl. túró, mák, dió, alma)

Túrós töltelék hozzávalói ( 3 rúdra való): fél kg házi túró, 1 tojás, kevés só, reszelt
                                     citromhéj, kevés vaníliás cukor és mazsola, porcukor ízlés  
                                       szerint, valamint búzdara ha nagyon híg lenne.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése