ősz

ősz

2011. augusztus 6., szombat

Tihany, Belső-tó (6)


A Tihanyi-félsziget tájképét a vulkanikus erők évmilliókkal ezelőtt alakították ki. A krátermaradványokban jött létre a Balaton vízszintjénél magasabban fekvő két tó: a Belső-tó közvetlen a falu mellett található, csaknem kerek víztükre nyílt, a Balaton szintjénél 26 m-el magasabban fekszik. A Külső-tó a félsziget északi végénél található, szinte teljesen nádas fedi. 


A Belső-tó keleti partján van az új látogató központ, a Levendula-ház. Itt kényelmesen és ingyen lehet parkolni, bár árnyék nincs, ahhoz kicsit tovább kell menni déli irányba, a családi szabadidőpark előtti árnyasabb parkolóhoz. (Itt található a Gejzír büfé a levendula szörppel.) Innen lehet elsétálni a tó partra és közben gyönyörködni a csodás panorámában.



Először azt hittük, véletlenül sikerült lencsevégre kapni egy kis rágcsálót, csak azután vettük észre, hogy mindenfelé füttyögnek és bujkálnak, futkosnak az ürgék. Leérve a partra, egy táblán el is olvashattuk, hogy nemrég telepítették be őket a szürkemarhákkal egyetemben, a rét természetes ökoszisztémájának fenntartása érdekében. Az ürgék így szépen együtt élnek a tehenekkel, a kis rágcsálók lazítják a talajt a járataikkal.


Nyugalmat áraszt a tópart, csodás táj tárul az ember szeme elé, a szárazság ellenére üde zöld a növényzet. Érdemes körbe sétálni a parton, sok szép virágot, madarat lehet látni, az északi parton pedig lovakat. Meglepően rendezett és tiszta, gondozott a környezet.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése