ősz

ősz

2011. augusztus 27., szombat

Balatonfüred

Reformkori séta és mediterrán hangulatú korzó

1971-ben gyógyüdülőváros lett, 1987-től pedig a Szőlő és Bor Nemzetközi Városa is Balatonfüred.

"Aki nyáridőben a zajos, zsúfolt, bódésorokkal csúfított Balatonfüredet megpillantja, alig tudja elhinni, hogy 150-160 évvel ezelőtt a magyar művelődés, a magyar művészetek emelkedett légkörű találkozóhelye volt e városka. A reformkor szinte valamennyi számottevő személyisége megfordult itt,..."

Az 1994-s kiadású útikönyvem még így jellemezte Füredet. Mindez már szerencsére a múlté és örömmel tapasztaltuk, hogy mára a kb 13 ezer lakosú Balatonfüred egy nagyon kulturált és jó ízléssel megújított városka lett a Balaton északi partján.
A Gyógytéren híres magyarok  Füredről írt idézetei olvashatók egy-egy szép kőtáblán


Érdekesség, hogy a Füred elnevezés csak a savanyúvízforrások vizének hasznosítása során létesített fürdőtelep okán kapcsolódik a "fürdő" szóhoz. Valójában a település neve a fürjmadár régi für változatából képződött, jelentése fürjes.

Már a 17. századból vannak feljegyzések az itteni "szeszes, tiszta, savanyú, felfrissítő elevenítő és gyomorbeli szeleket hajtó" vízről. A tihanyi apátságot újjáépítő Lécs Ágoston 1743-ban kőfoglalatba gyűjtette a forrást és fürdőházat emeltetett mellé. A mai Gyógytéren álló klasszicista stílusú Kossuth-ivócsarnokot 1800 körül építették. Érdemes vinni üveget a víznek!!!




A téren igazi 19. századi hangulat fogadja a látogatót szépen felújított épületek és gondozott parkok. Füred a reformkorban nem csupán fürdőhely volt. Élénk társasági, kulturális életével nyári politikai központnak számított, ahol megfordult Kazinczy, Csokonai, Széchenyi, Kossuth, Deák, Vörösmarty.  A szanatórium árkádsorán látható a Füredi Pantheon, azon tudósok, írók, művészek emléktáblái, kiknek kapcsolatuk volt a várossal.




Itt épült1831-ben, Kolozsvár és Miskolc után, az ország 3. vidéki kőszínháza, melyből már csak pár oszlop látható a tér mögötti parkban. 22 nyarat töltött Füreden Jókai Mór, aki itt, a színház 1848. március 15-i Bánk bán előadásán ismerkedett meg feleségével, a Gertrúdot játszó Laborfalvi Rózával. A Jókai villa a Honvéd utcában található, itt írta Jókai Az aranyember című regényét.

 Jókai így írt Füredről

Anna Grand Hotel

A Jókai villával szemben található a nemrég megújult Vaszary villa, gondozott parkkal, kiállító termekkel, könyvesbolttal, és a Bergmann Cukrászda kis kávézójában finom sütik és kávé kapható. Ezenkívül van itt egy könyvesbolt is, ahol a gyerekek kaptak egy érdekes, ez évben megjelent regényt: Nyulász Péter Helka című regénye a Balaton környéki mondákat dolgozza fel a mai fiatalok érdeklődése szerinti modern szemlélettel.


A parti Tagore-sétány a kikötő és az Esterházy strand között húzódik. A környéken minden parkoló fizetős, még este is! Mi a strand előtti parkolóban hagytuk a kocsit, mivel először a várost néztük meg és mikorra már elfáradtak a gyerekek, akkor ide visszatérve rögtön mehettünk a strandra. Azért ezt a strandot választottuk, mert itt van egy élményfürdő is, tehát medencék, ahol akkor is lehet fürdeni, amikor a Balaton vize hideg (2 órára szól a jegy, a medencékhez külön kell venni). A strand szépen felújított, gondozott gyep és sok-sok virág, kulturált és megfizethető éttermek, igényes kialakítás jellemzi.



A sétány árnyas fái alól szép kilátás nyílik Tihanyra, a partot sok hattyú és kacsa teszi változatossá. És lépten-nyomon szobrokra bukkanhatunk!
A 3. szobor a móló végén található, Borsos Miklós alkotása.

A móló előtti Rózsakertnél áll a város jelképévé vált két szobor: a Révész és Halász, valamint a sétány névadó költőjének, az indiai Rabindranath Tagore-nak a szobra.


A sétány névadója a Nobel-díjas Tagore indiai költő, író (1861-1941), aki több hetet töltött 1926-ban Magyarországon, Balatonfüreden.

A mólótól nyugati irányban található a pezsgő éjszakai korzó, rengeteg kis üzlettel, fagyizóval, hotelekkel, este alig lehet parkolót találni a környéken.

A város nyugati végén, a kékből sárgára festett "görög falu" előtti bevásárló központ főút felőli oldalán szép sétaló részt alakítottak ki, ötletes kondi gépekkel és két modern falécekből készült alkotással.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése