ősz

ősz

2012. február 20., hétfő

Esztergomi Bazilika belseje


A bazilika teljes megnevezése "A Mennyekbe Felvett Nagyboldogasszony és Szent Adalbert Bazilika" a magyar katolikus egyház vezetőjének, a prímás-érseknek a székesegyháza.


A főoltára felett látható Mária mennybevitele című oltárkép a világ legnagyobb (13,5x6,6 m) egyetlen vászonra festett oltárképe, Michelangelo Grigoretti, velencei művész munkája.


Szent Adalbert, prágai vértanú püspök (997-ben porosz földön halt meg) a magyar királyi udvarban is megfordult, az Ő tiszteletére szentelték fel 1010-ben a Szent István király által építtetett főtemplomot, melynek romjain épült fel a ma látható bazilika, mely szintén viseli a szent nevét,  oltára a jobb oldalon található. Mellette pedig egy különlegesség: Szent István egy bizánci ikonon, a konstantinápolyi pátriárka ajándéka abból az alkalomból, hogy 2000-ben a keleti ortodox egyház szentjei közé emelte királyunkat.


A bal oldali oldalkápolna pedig az egyik legszebb reneszánsz műemlékünk, még az eredeti főszékesegyház épen maradt kápolnáját 1600 darabra szétszedve szállították ide és építették be. 1507-1519 között Bakócz Tamás prímás építtette süttői vörös mészkőből, oltára carrarai márvány, ezüst foglalatú csodás kegyképpel.




Érdemes pénztárból vagy a Prímás Pincében lévő turisztikai központból egy ingyenes brosúrát elhozni, a bazilika belsejét ábrázoló rajz segítségével megtekinteni az egyes oltárokat, hisz sok magyar szent ereklyéje található itt. A Bazilikáról még több itt olvasható és nézhető.

5 megjegyzés:

  1. Gyönyörűek a képeid és hát a bejegyzésed... Gratulálok ... igazán szép igényes munka... Üdvözöllek Márta

    VálaszTörlés
  2. Nagyon örültem a látogatásodnak, nézz be máskor is!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szép képeket, tartalmas leírásokat hoztál! Köszönöm, hogy megmutattad őket!:)

    VálaszTörlés
  4. Kedves Éva!
    Örülök, hogy tetszett!

    VálaszTörlés
  5. nagyon szép, köszönöm a "tárlatvezetést" :)

    VálaszTörlés