ősz

ősz

2011. június 28., kedd

Múzeumok éjszakája Kecskeméten

Nagyon sikeres rendezvény volt a Múzeumok éjszakája, sétáltunk, nézelődtünk és sok zenét hallgattunk. Mindezt gyönyörű környezetben és kellemes nyáresti időben.
 Mindehhez a hátteret a város szép főtere biztosította:


a szecessziós Városháza,

a Barátok temploma, a város  legrégebbi építészeti emléke a 13. századból

a sok templom torony, a baloldali a református templomé, amely még a török időkben épült, a jobboldali pedig a katolikus Nagytemplomé, amelyről Petőfi is ír.

Tartalmas program várta a látogatókat a Ráday Múzeumban, amely a Kálvin tér 1. szám alatt található.
Az épület előtt Kálvin szobra. Belül pedig ásvány és óra gyűjtemény, Ravasz László emlékszoba, interaktív Kálvin-kiállítás az alagsorban és a könyvtárban új Márai levelek.

A református templom oldalánál egy szép alkotás Kodály Zoltánnak és a Kecskeméti Vég Mihály szövegére írt Psalmus Hungaricusnak állít emléket.
 Pár lépésre innen található a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézete a volt Ferences kolostor épületében.  Főként külföldi diákok, zenetanárok tanulják itt a Kodály módszer szerinti zeneoktatást.

Szerencsénk volt, mert a belső udvarban épp a Renaissance Consort játszott barokk muzsikát.  Megtekinthető a körfolyosón a Liszt és Kodály emlékkiállítás, ezenkívül  a zongorákat is ki lehetett próbálni.

Végül a Szabó Balázs Band zenélt a Városháza belső udvarában.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése