ősz

ősz

2011. július 12., kedd

Tárkonyos zöldbableves

Ez az egyik nyári kedvenc levesünk. Mindig sok zöldbabot vetek a kertbe, idén rengeteg van rajta és még a fekete tetű sem lepte le, pedig nem lett permetezve. 


Akkor igazán finom, ha fő benne egy kevés sonka vagy füstölt kolbász is. Jó sok zöldbab kell bele, hogy sűrű legyen. Ezenkívül esetleg egy szál sárgarépa is mehet bele, valamint fokhagyma bőven és kevés hagyma.

 Tejfölös habarással készül: először rántást készítek, 3-4 evőkanál olajon 3-4 evőkanál lisztet kicsit megpirítok, majd egy teáskanálnyi házi őrölt pirospaprika megy hozzá. Jól összekeverem, majd 3 dl tejföllel felengedem. A levesből pár kanálnyit merek hozzá és így teszem a levesbe, akkor nem kapja össze. Forralok egyet rajta és kész is van. Jól illik a leveshez a tárkony, apróra vágva. Nem kell forrón tálalni, mi langyosan szoktuk enni, kis ecettel ízesítve.


A tárkony könnyen termeszthető az otthoni kertben is, évelő, tarackol, tehát könnyen szaporítható, de emiatt oda kell rá figyelni, hogy ne terjeszkedjen túlságosan el. Mostanra virágzik, ekkor vissza lehet vágni, megújítani, hogy újból friss hajtásokat hozzon. 
Érdemes  belőle tárkony ecetet készíteni: üvegbe sima ecetet kell önteni és ebbe tárkony hajtásokat valamint fűszereket (pl szemes bors) áztatni, ezeket akár benne is lehet hagyni, nem kell kiszedni az üvegből.

2 megjegyzés:

  1. Mi is nagyon szeretjük a tárkonyos bablevest.
    Nem is tudtam, hogy vissza lehet vágni, én nem szoktam.Na majd most frissítem!
    Jó, hogy írtál az ízesített ecetről is, én is fogok eltenni:)köszönöm!

    VálaszTörlés
  2. Azt hittem ezt a fajta rántást én találtam fel... Pedig nem is :)

    VálaszTörlés