ősz

ősz

2011. december 21., szerda

Kígyórétes



Hozzávalók: fél kg liszt, 25 dkg vaj vagy margarin, 1 tojás és 1 tojássárgája, 3 evőkanál cukor, 3 dkg élesztő, 1 csomag vaníliás cukor

Elkészítése: Az élesztőt fél-egy dl langyos tejben kis cukorral, liszttel felfuttatjuk. Míg a kovász kel, addig a táblán elkészítjük a lisztet, elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a tojásokat, egy csipet sót, vaníliát és végül a kovászt.

Könnyedén összegyúrjuk, ha kemény 1-2 kanál tejföllel lágyíthatjuk. 4 cipóra osztjuk, s ezeket egyenként még kigyúrjuk. 1 órát pihen a táblán letakarva.

Cipónként 50x25 cm-s téglalapokat nyújtunk, közepére halmozzuk a tölteléket. A két szélt egyenletes távolságra bevagdaljuk és felváltva egymásra hajtogatjuk. Tojássárgával kenve, kicsit pihentetve, előmelegített sütőben sütjük.

Túrós töltelék: fél kg túró, 1 tojássárgája, 3 dkg vaj, 3 evőkanál porcukor, 1 evőkanál búzadara
Összedolgozzuk az anyagokat és végül 1 tojásfehérje habbá verve kerül hozzá, esetleg  mazsola.
Ez két rúdra elegendő töltelék.

Alma töltelék: kb 15 db almát megreszelünk és kicsavarunk, majd vajjal megpároljuk. Citromlével, fahéjjal és citromhéjjal ízesíthető. Ha túl lédús,  1-2 kanál zsemlemorzsát hozzákeverhetünk.
Szintén két rúdra elegendő töltelék.

A tésztát előző este is el lehet készíteni és hűtőben tárolni.


2 megjegyzés: