Most van itt az ideje, hogy télire elkészítsük a vegyes savanyúságunkat.
Hogyan kell dolgozni, ha tartósítószer nélkül akarjuk ezt megtenni?
- tisztán - az üvegeket és a tetőket alaposan elmossuk, pl a mosogatógépben az üvegeket nagyon kényelemesen el lehet mosni. Természetesen minden eszközt, edényt tisztán elmosva kell használni.
- egészséges, friss, nem túl érett zöldségeket kell használni
- forrón és gyorsan, az üvegeket a betöltés után azonnal le kell zárni és száraz dunsztba tenni. Az üvegbe töltés közben a fazék a tűzhelyen maradjon, takaréklángon, így végig forrón tartható.
Hozzávalók
Savanyúság léhez:
Egy 6 literes fazekat használok, melyben 2 liter vizet forralok fel az alábbi ízesítőkkel:
1 liter vízhez:
4 evőkanál cukor,
2 evőkanál só,
1-1 teáskanál szemes bors, mustármag, koriander mag, kömény
3-4 babér levél
3-4 gerezd fokhagyma
torma gyökér, kapor és tárkony levél ízlés szerint
2 dl 10%-s ecet, a végén adom hozzá, amikor felforrt
A cukor-só-ecet arány ízlés kérdése, mi egy kicsit édesen szeretjük a lét, így pikánsabb az íze.
Zöldségek:
2 liter vízhez körülbelüli mennyiség, ebből kb 4 üvegnyi lesz (3/4 literes ún. mézes üvegből)
1 fej karfiol
1 nagy sárgarépa
2 kisebb cukkini
1 fej nagy hagyma
3 zöldpaprika
3-4 kisebb zöld paradicsom
Ezenkívül lehet még többféle zöldséget használni, színesek különösen szépek az üvegben:
például zöldbab, piros és zöld kápia, patisszon, brokkoli (nem szabad sokáig főzni, csak a legvégén épp csak forralni egyet)stb.
Viszonylag apróra vágom őket, így könnyebb és gyorsabb bepakolni az üvegbe.
Eltevés menete:
Ha felforrt a lé, az előre feldarabolt zöldségeket nem egyszerre teszem bele, hanem először a keményebbeket, pl sárgarépa. Megvárom míg újból felforr, ekkor újabb adagot teszek a lébe. Kb 3 adagban kerülnek a fazékba a zöldségek, mikor az utolsó adaggal is felforrt, kb 4- 5 perces alacsony lángon történő bugyogás után mehetnek az üvegbe, minél gyorsabban kell pakolni őket, azonnal lezárni és száraz dunsztba tenni. Közben a fazekat takarék lángon kell hagyni.
Nem szükséges fejjel lefelé forgatni az üvegeket, inkább 2 napig maradjanak száraz dunsztban, majd száraz hűvös helyen lehet tárolni őket.
Télen, felnyitás után azonban hűtőben kell már tárolni.
A léből nekem mindig marad ki, ezt befőttes üvegben ha kihűlt berakom a hűtőbe és ha pár nap múlva újból rakok el savanyúságot, akkor felhasználom. Én nem szeretek egyszerre sokat eltenni, ez az adag szinte 1 óra alatt megvan.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése