ősz

ősz

2011. május 21., szombat

Itáliai úti napló 1.

A freskók földjére egy Budapesten  nemrég felfedezett Anjou-korabeli freskó megtekintésével indultunk. Az Erzsébet-híd pesti hídfőjénél található Belvárosi Nagyboldogasszony Plébánia felújítási munkálatai során került napvilágra a Trónoló Madonna elnevezésű freskó, mely Szűz Máriát és a gyermek Jézust ábrázolja.







A freskón Máriát és Jézust kék színnel festették fel a falra, ami "a mennyei világ teljességét jelzi". Mária ezen a freskón úgy szerepel, mint "a második Éva", ugyanis az ölében ülő Jézus az infravilágítás tanúsága szerint - szabad szemmel jelenleg nem láthatóan - egy almát nyújt édesanyjának.
A most megtalált freskó a korabeli templomban a főoltárkép szerepét töltötte be, stílusa alapján pedig a korareneszánsz trecento korszakára tehető. 

 Bodor Imre régész elmondása szerint a templom Magyarország egyik legértékesebb műemléke, mert itt a római kortól a 20. század közepéig minden stílusjegy megtalálható, "ilyen épület tudomásom szerint a történeti Magyarország területén sem található".

Az itt álló korabeli, román stílusú templomhoz építettek egy, az eredeti templommal csaknem egyenlő méretű, hatalmas szentélyt. Ehhez egy 24 ülőfülkével ellátott szentélykörüljárót is építettek, ami zarándokjáratként szolgált. Az ülőfülkékben egy passiósorozat képei voltak láthatók, ebből maradtak fenn részletek .
A múlt-kor történelmi portálon még több olvasható a freskókról.


A templomról a honlapon szép ismertető látható. Plébánosa Dr Osztie Zoltán, aki egyben a KÉSZ (Keresztény Értelmiségiek Szövetsége) országos elnöke. Három szent ereklye is található itt: Árpádházi Szent Erzsébet és Szent László ereklyéi egy-egy csodálatosan szép reneszánsz szentségházban találhatóak, Szent Gellért sarokcsont ereklyéét pedig 2002-ben hozták ide Muránóból.




A templom környezete is nagyon szép, engem különösen a két magyar királylány - lengyel királynő szobra fogott meg. És még egy kis fűszerkertre is jutott hely a templom mellett!



 Szent Kinga (1224-1292, Stary Sacz)


Szent Hedvig (1373 - 1399, Krakkó)


A templom a Gellért-hegyről fényképezve.Most éppen fel van állványozva a templom Dunára néző oldala.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése