ősz

ősz

2012. február 23., csütörtök

Esztergomi Bazilika még mindig...

Látkép a kupola körerkélyéről, a Dunán átívelő új híd és Párkány egy része a szlovák oldalon.

 Ha körbesétáltunk kívül és megnéztük belül is a bazilikát, akkor még nem láttunk mindent! Menjünk le a templom alatti óegyiptomi stílusban épült kör alakú sírboltba, mely az esztergomi érsekek temetkezési helye.1991-ben ide kerültek Mindszenty József hercegprímás földi maradványai is, mely előtt II. János Pál pápa is imádkozott.


Idekerültek a régi Szép Templomból megmaradt középkori síremlékek, köztük Vitéz János, Mátyás király kancellárjának gazdag faragású sírfedlapja is.


A templom kereszthajójának jobb oldalából nyílik a Főszékesegyházi Kincstár, a magyar egyházi kincsek leggazdagabb gyűjteménye, köszönhetően annak is, hogy a török megszállás elől sikerült elmenekíteni. Középkori ötvös és textilművészet számos remeke található itt, pl az Árpád-kori koronázási kereszt (erre tették le az esküt a magyar királyok), vagy a legszebb magyar gótikus kehely 1440 -ből.A kupola körerkélyére fel lehet menni (legalábbis nyáron fel lehetett!), nem kevés lépcsőt végigjárva!!! keskeny csigalépcsőkön haladva, de ha felérünk , pompás látványban lehet részünk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése