ősz

ősz

2012. június 12., kedd

Hollókő - a világörökség része


Magyarországon a Világörökségről szóló egyezmény1985-ben lépett hatályba, azóta 8 magyar helyszín került fel a listára, elsőként 1987-ben Budapest Duna parti panorámája és a Várnegyed. Még ugyanebben az évben a Hollókői vár és az alatta elterülő Ófalu 55 háza is a világörökség része lett.


A falu különlegessége, hogy nem egyszerű skanzen, hanem ma is élő település, ahol a hagyományok a mindennapok részévé váltak. 


A 17. századi palóc népi építészet látható a falu utcáin sétálva, annyi különbséggel, hogy  
az 1909-es nagy tűzvész után a vályogfalú házakat kőalapra emelték, és szarufás tetőszerkezettel, cserépzsindellyel fedték, megőrizve eredeti formájukat.


A ma nem egészen 400 lelket számláló település közepén elhelyezkedő műemlékcsoport összesen 67 védett épületet foglal magába - ezek többnyire földszintes, kontyolt nyeregtetős parasztházak, melyek homlokfalát áttört faragással díszített faoszlopos, deszkamellvédes tornácok ("hambitusok") szegélyezik. A falu lakói - 70 százalékuk nyugdíjas, az átlagéletkor 50 év felett van - a hollókoi hagyományok túlnyomó részét ma is gyakorolják. Ünnepi alkalmakkor (melyek közül a falu számára legfontosabb a húsvéti ünnepségek sorozata) ismét felöltik kézzel szőtt és hímzett népviseletüket. A tradicionális női öltözék a tarka színű szoknya, mely alatt munkához általában csak kettő, nagyobb ünnepeken viszont akár 20 alsószoknyát is viseltek. A palóc lányok és asszonyok legszembetűnőbb ékessége a színes szalagokkal, gyöngybefűzéssel készített főkötő volt.

"Hollókő tehát mindmáig a múlt egy eredeti állapotában megőrzött szelete, és ez legértékesebb kulturális kincseink közé emeli." - olvasható a www.vilagorokseg.hu oldalon.

A falu honlapján egy   interaktív térkép mutatja be a látnivalókat.


A falu jelképe a kétutcányi régi falu központjában álló katolikus templom. A zsindellyel fedett, fehérre meszelt épület ugyan a román stílusú templomokra emlékeztet, de csak 1889-ben épült.A Fazekasház falán ugyanolyan szentkép lóg, mint a nagymamám szobájában régen. Sok szép fazekas termék kapható a faluban, több házat érdemes végignézni, bár nem olcsók!  Érdemes bekukkantani a Postamúzeumba, gyerekeknek a Legendák házában panoptikum van, Szövőház, és Falumúzeum. Amit furcsállottunk, hogy a valószínűleg nemrég épült hatalmas fogadóház az ófalu bejáratánál zárva volt, környéke kissé elhanyagolt, kietlen, mintha kevés lenne errefelé a látogató. Tényleg nem voltak sokan, de ezt egyáltalán nem bántuk! Sokkal nyugodtabban lehetett így nézelődni.


A Kossuth út 93-ban található Vár Étterem udvarán igazi cimbalom muzsika szólt, a parkolójegy felmutatása esetén 10% kedvezmény jár itt is, egész évben kóstolhatók itt palóc specialitások.

A Palóc üdülőházakban megszállva évszázadokkal ezelőtti hangulat részesei lehetünk.


4 megjegyzés:

 1. Szeretem a régies hangulatú falukat! Azért megyek vissza mindig szívesen nagymamám falujába. Bár már sokat változott , sok az új dolog, de sok régi titkot őriz is. Himod, Hövej, / Kapuvár/ is őrzi még a múltat, de közel sem ennyire, mint amennyire Hollokő.
  Köszönöm, hogy értékes információkkal tetted szebbé a napomat!:)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nem jártam még arrafelé, meg is néztem a térképen ezeket a sosem hallott nevű településeket. Már a nevük is érdekes hangzású!

   Törlés
 2. Hollókő..az egy CSODA!..be kell járni,sétálni,beszivni erejét,varázsát!

  VálaszTörlés