ősz

ősz

2012. október 28., vasárnap

Őszi séta az alcsúti arborétumban


Mindegy, melyik oldalon nézünk ki az ablakon, mindkét irányban a kertre látunk!
És hogy miért? Sajnos csak ennyi maradt a magyar klasszicista kastély építészet egyik gyöngyszeméből.


Ilyen volt és ilyen lett


Október utolsó  napos hétvégéjén sétáltunk a Budapesttől kb 30km-re nyugatra fekvő alcsúti arborétumban. Ha az M1-ről délnek fordulunk Bicskénél alig 10 perc alatt ott lehet lenni. Felcsúton haladtunk át először, itt található a Puskás Ferenc Sportakadémia hatalmas komplexuma és focipályái. Alcsútdoboz pár kilométer csak innen. Ha már itt járunk, emlékezzünk meg a magyar természetfilm gyártás nagy alakjáról, Homoki Nagy Istvánról is, aki itt lakott az 1960-s évektől haláláig. (Gyöngyvirágtól lombhullásig, Cimborák, stb)


Az alcsúti arborétum valójában József nádor (1776-1847) 1820-s években klasszicista stílusban épült kastélyának angol parkja. Kortársai szerint a nádor volt a legmagyarabb Habsburg, mint Magyarország császári helytartója a reformkori törekvések híve és támogatója volt.


A Pollack Mihály tervezte egyemeletes, portikuszos, négy jón oszlopos főhomlokzatú U alakú kastélyépületből mára már csak a főhomlokzat maradt meg. Bár túlélte a háborút és az orosz megszállást, feltehetően gyújtogatás okozta azt a tűzvészt, amely jelentős károkat okozott benne és ezután hagyták tönkremenni. (1944-ben a nádor leszármazottai a front elől menekülve semmit nem vittek magukkal, tehát elképzelhető, hogy mennyi érték ment itt kárba.)


József nádor a kastély köré csodás angol parkot terveztetett a schönbrunni kertépítő Tost Károllyal, mintegy 300 új fajt honosítva meg. A kertnek sok híres látogatója és csodálója volt, többek köt Jókai és Vajda János is megörökítette írásaiban. Az uradalom gazdálkodása is példaértékű módon folyt.
Bár a kastély elpusztult, a kert számos épülete megmaradt, melyek mint műromok teszik romantikussá az arborétumi sétát. Ezek közül a leglátványosabb  a Stornó Ferenc tervei alapján 1880-ban épült neogótikus kastélykápolna, valamint az oroszlános kút, a babaház, a gloriett, .... A majd 50 ha-s park kb 540 fajból álló fás gyűjteményének legidősebb példányai közt találhatók a platánok, mocsárciprusok a hatalmas légzőgyökerekkel, különleges a 24 törzset nevelő óriás tuja, a zuhatagos bükk, a 7 törzsű török mogyoró, stb
Őszi ciklámen virágzás

Tavasszal a hóvirágmező, júniusban a szentjánosbogarak esti tánca, ősszel a lombszíneződés teszi különlegessé a parkot. De emellett ezernyi szépséget talál még a figyelmes látogató a tavak, szigetek, hidak, kacsák mellett sétálva.Az arborétum mellett parkoló van, a bejáratnál pedig mosdó, bent a parkban már nincs más információs pont. A belépőhöz lehet kérni térképet a kertről.
Az arborétumi belépővel (családi belépő ára 1800 Ft) kedvezményesen lehet enni a parkoló mellett lévő Puskás  Sport Hotel éttermében. Szerencsénk volt, mert a szép őszi időben a parkban lévő kis tavacska szigetén gyönyörű környezetben tudtunk még ebédelni. Az étel finom volt, a kiszolgálás pedig gyors és udvarias.


www.alcsuti-arboretum.hu

http://magyarbarangolo.blogspot.hu/2011/03/alcsutdoboz.html2 megjegyzés:

  1. Csodaszép beszámoló!!!!!Odavagyok az arborétumokért.

    VálaszTörlés
  2. Olyan jó, hogy még a korán jött tél előtt elmentünk, szép napos őszi hétvégén....

    VálaszTörlés