ősz

ősz

2011. június 19., vasárnap

Firenze, Itália 4.



Dsida Jenő erdélyi költő 1933-ban részt vett az Erdélyi Lapok által szervezett olaszországi társasutazáson, amelyre 272 erdélyi magyar zarándok utazott el. Ezt örökítette meg a "Magyar karaván Itálián keresztül" című úti beszámolójában. Innen valóak a Firenzéről szóló idézetek.

FIRENZE - A virágok és művészetek városa - ahogy Dsida Jenő írta

Nem messze az Arnó partjától található a 13. századi Santa Croce templom, melynek neogótikus, márványburkolatos homlokzata csak a 19. század közepére készült el. A ferencesek építették, belsejében sírhelyeket juttatva a gazdag családoknak. Így lett ez a hatalmas, háromhajós, gótikus épület Firenze "Pantheonja".Olyan híres olasz nagyságok temetkezési helye, mint Galilei, Machiavelli, Rossini valamint Michelangelo, aki 1564-ben Rómában halt meg, de saját kérésére ide temették. Sajnos azt a kérését, hogy a Dómban található márvány pietát helyezzék a sírjára, nem teljesítették.  Értékes Giotto-freskók láthatók itt a 14. századból, az egyiptomi kereszt, azaz T formájú templom hátsó szentélyfalánál sorakozó kápolnákban.Így a Bardi kápolna Szent Ferenc életét ábrázoló freskói Giottó (1266-1337) méltán világhírű alkotásai. A város szülötte Dante, de neki csak egy díszsírja van itt, az igazi Ravennában található. Itália mindmáig legnagyobb költőjét 1302-ben politikai okok miatt száműzték Firenzéből és 19 évi száműzetés után  Ravennában halt meg. Azóta is hiába kérik a firenzeiek, Ravenna nem adja ki a nagy száműzött hamvait. A szobra viszont a templom előtt áll.


A padló kőburkolatát is sok helyen sírkövek alkotják.



A templom ferences kolostorának hátsó részénél áll a Pazzi Kápolna, mely a reneszánsz elegancia ritka ékköve. Ilyen szépségek láthatók ide átmenet - a mennyezet majolika dekorációi Luca della Robbia alkotásai.


Hangulatos tér a Santa Cruce templomnál. Dante szobrát 1865-ben, születésének 600. évfordulóján állították fel a téren. Nem tartják jól sikerült alkotásnak, 1971-ben át is helyezték a templom homlokzata mellé. Jelenleg épp fel van állványozva, a háttérben látható.




Ez a Palazzo dell'Antella, amely 1619-ben épült. A homlokzatát díszítő freskókat 27 nap alatt készítette 12 festő - érdemes felnagyítani a fotót, igazán szépek ezek a freskók! A kapu felett látható II. Cosimo nagyherceg mellszobra: róla annyi érdekességet jegyeztek csak fel, hogy fegyveres expedíciót szervezett Jeruzsálembe, hogy elrabolja Krisztus sírját és azt a Mediciek
kápolnájába vitesse, hogy a sírjuk közvetlen a Megváltó nyughelye mellett lehessen!



" a házak mindegyikéről a régiség eleganciája és tiszta nemessége tekint alá."




A Duomo - Firenze jelképe, 1296-ban kezdték építeni. Zöld, fehér és rózsaszín márványból készített homlokzatát csak hatszáz évvel később fejezték be. Brunelleschi mesterműve az óriási, vöröstéglás kupolája, mely a toszkánai dombokon túlról is jól látható. Átmérője 45,5 méter és 463 lépcsőfok vezet fel ide.


"Szemben állva a gigászi, gazdag díszítésű gótikus-reneszánsz falakkal, talán nem is az volt a legfontosabb, hogy hét évszázad tekint le ránk e falakról. A régiség, a nagyság, a művészet, a pompa és egyszerűség, az áhitat és lelki ujjongás tobzódó lelkesedésének ez a bűbájos, lenyűgöző keveréke földbe gyökerezteti a lábakat. .... a márvány nemesen csillogó uralkodása, a méretek kápráztató nagyszerűsége és kecses aránya parancsolóan állnak a lélek elé és követelik a csodálatot, az áhitatot és meghatódást, amelyeket senki sem tud megtagadni.









A nyolcszögletű, román keresztelőkápolna, Baptistérium, a székesegyházzal szemben áll. Gyönyörű, domborművekkel díszített bronzkapuit a Paradicsom kapuinak is nevezik (ez viszont nem eredeti, csak másolat!)



"...Firenze,  a művészetek történelmének, a reneszánsznak legnagyobb városa. A szépség, nemesség, gazdagság, béke és virágok feledhetetlen városa. ... "

2 megjegyzés:

  1. Firenzében még nem jártam, nagyon szép lehet a beszámolód alapján. Szépek a képek is ,amelyeket készítettél!:)
    Kellemes hetet Neked!

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm! Szeretnék még eljutni még egyszer, annyi minden kimaradt!

    VálaszTörlés