ősz

ősz

2012. február 13., hétfő

Esztergomi Bazilika



Régi vágyam volt egy esztergomi kirándulás, tavaly nyáron végre ellátogattunk ide. A borús, esős július végi hét kedvezett a városnézésnek. Napokon át sétálgattunk a kisváros több, mint ezer év történelmével átitatott utcáin. Igazi nemzeti-történelmi ékszerdoboza az országnak, hihetetlen gazdag múlttal, a jelene viszont néha kiábrándító és érthetetlen. Élvezetes szellemi időutazás végigsétálni és végigolvasni a múlt idők eseményeit, elmerengeni a történelem alakulásán...


Visegrád felől érkezve két hatalmas háztömb - régi kanonoki épületek - között halad fel az út a Bazilikához, az ország legnagyobb templomához, mely 118 m hosszú, 48 m széles és 100 m magas, alapfalai 18 m vastagok. Európában csak a római Szent Péter és a londoni Szent Pál katedrálisok előzik meg. 


A fizetős parkolóból gyalog a Sötétkapunak  nevezett alagúton  át a bazilika dombja alatt fekvő felújított Prímás Pincébe sétálhatunk. www.primaspince.hu
A 3700 m2-s pincerendszer tereiben Turisztikai és Borkulturális központ, valamint étterem, kávézó található. Innen egy üveglifttel juthatunk fel a bazilika oszlopcsarnoka elé.
A Prímás Pincével szemben a Szent Adalbert Konferenciaközpont és Szálloda megújult épületegyüttese található. A Hild József által tervezett Szeminárium a II. világháború után a honvédségé lett, majd szovjet katonai kórházként is üzemelt. www.szentadalbert.hu


CAPUT, MATER ET MAGISTRA ECCLESIARUM HUNGARIAE
FEJE, ANYJA ÉS TANÍTÓJA A MAGYAR EGYHÁZAKNAK
olvasható arany betűkkel a korinthoszi oszlopok felett.

A Várhegy mészkő-dolomit sziklahegyén épült bazilika kimagaslik környezetéből, a város legismertebb jelképe, ugyanakkor a Várhegy legfiatalabb építménye, mely 1822 és 1869 között épült klasszicista stílusban Pach János, majd Hild József irányításával. 1856-ban szentelték fel, a király jelenlétében, Liszt Ferenc vezényelte az erre az alkalomra komponált Esztergomi mise című művét.

Párkány felőli, nyugati homlokzat

A jelenlegi bazilika kissé északabbra áll az egykori Szent Adalbert-székesegyház helyétől, melyet még Szent István építtetett , majd III. Béla építtetett újjá (ekkor készült a Porta Speciosa - Szép Kapu- melynek makettje a múzeumban megtekinthető). Sajnos a török megszállás alatt felrobbantották, ennek ellenére tetőtlen, sérült falai az 1820-s évek elején még álltak.
A mai Bazilika a Várhegy közepén áll. Északi tornya mellett található Szent István lovas szobra. Ezen a tájon állt Géza fejedelem palotája, ahol István király született, valamint a Géza fejedelem által építtetett Szent István vértanú templom, ahol ezer évvel ezelőtt Szent Istvánt megkoronázták.


2001. augusztus 15-én avatták fel itt Melocco Miklós István király megkoronázását ábrázoló milleneumi emlékmnűvét.




A székesegyház legismertebb homlokzata a keleti, melynek háromszögű oromzatát 8 db 22 m magas korinthoszi oszlop tartja. Ehhez két, 57 m magas harangtorony csatlakozik árkádokkal.





2 megjegyzés:

  1. A férjem Esztergomban volt katona, a Bazilika alatt levő úszóházon. Sokat jártunk ott, később a gyerekekkel is gyakran ellátogattunk ide. Jó volt látni újra képeket a városról. Már régen láttuk Esztergomot, csak átutazóban voltunk errefelé.
    Biztosan kellemes élményekkel tértetek haza, ha a jelen néha kiábrándító is volt.

    VálaszTörlés
  2. Most már a hídon is át lehet végre sétálni! Érdemes újra felfedezni a várost, még teszek fel új képeket.

    VálaszTörlés