ősz

ősz

2011. március 16., szerda

Gondolatok a böjtről



"Ha valaki odafigyel, hogy péntekenként ne egyen húst, már egy kicsivel többet gondol Istenre. Olyan kapaszkodóvá válhat ez a gyakorlat, amely újra és újra Istenre irányítja a figyelmet."

"A koplalás és az Istennek szánt idő teret nyitott bennem. Ezt a teret aztán Isten jelenléte tölthette be. Tele hassal nem találtak volna meg azok a gondolatok, érzések, amelyek a remetenapot élménnyé tették számomra."  (Bátor Botond szerzetes, a pálosok magyarországi elöljárója)

"...aki lemondást vállal Istenért, furcsa benső tapasztalatokban részesül. Azt várnánk például, hogy a böjtöléstől legyengülünk. Ennek azonban éppen az ellenkezője igaz! A lemondás lelkileg nagyon megerősít." (Patsch Ferenc)

"A böjt közelebb visz a test, a szellem és a lélek egységének teljes megismeréséhez is, megszenteli a testet. A böjt segít a kiüresedésben, ezáltal Isten jelenlétébe helyez." 

"A böjt rendkívüli mértékben felszabadítja a belső energiákat, a böjtölő érzékenyebb, éberebb lesz. A böjt csöndjében hamar felszakadhatnak régi sebek, és elindul egy kiengesztelődési folyamat, amelyben a böjtölő integrálja a régi sérelmeit, elfogadja saját magát vagy életének az adottságait." (Baternay Ágota Sacré Coeur nővér)

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése