ősz

ősz

2011. március 28., hétfő

Krisztus keresztje - és az emberélet keresztjei

Gondolatok a keresztről

"Aki követni akar, tagadja meg magát, 
vegye fel keresztjét minden nap
és úgy kövesssen." Lk 9,23

"A kereszt nem öncél.
Irányt mutat fölfelé."
(Edith Stein)

"A kereszt útján, gyermekeim, csak az első lépés a nehéz. Legnagyobb keresztünk nem maga  a kereszt, hanem az, hogy félünk tőle. Nincs meg a bátorságunk, hogy hordozzuk, jóllehet tudjuk és tapasztaljuk, hogy kikerülni nem lehetséges: utolér bennünket."  (Viennay St János)





"Az embert főleg a siker vagy sikertelenség foglalkoztatja. Ezzel szemben Krisztus arra figyelmeztet: egyedul csak az számít, Isten szeretetében vagyok-e.
A sikeres embernek Isten elébe tartja Krisztus keresztjét; a fájdalom, a megalázottság, a csalódás, a szegénység, a magány, a kétségbe esett helyzetek megszentelő értékét. Nem, mintha mindezek önmagukban véve lennének jók. De Isten szeretet teszi őket értékessé, mert Ő mindezt magára vállalta.
Ezzel szemben a sikertelen embernek is tudnia kell, hogy nem maga a sikertelenség, nem maga a kitaszítottság teszi őt értékessé - hanem az, hogy elfogadja benn Isten akaratát, aki mindent javunkra rendez el. 
Az ember egyes-egyedül csak Krisztus keresztje által válik teljes értékű emberré.  (D. Bonhoeffer)

Az emberélet keresztjei olyanok, mint a kottában a keresztek: fölemelnek." (Beethoven)

"Igazi hitünknek a hétköznapok során kell megnyilatkoznia, és minden újabb kereszt újabb próba elé állítja a hitet. Ha kitartunk benne, megtapasztaljuk Isten győzelmes erejét, mely a halálon is diadalmaskodik." 
(J. Kremer)

"Azt a keresztet, ami most annyira nyomja válladat, mielőtt elküldte volna hozzád az Úr, mindenható szemével megvizsgálta, szerető irgalmával átmelegítette, mindkét kezével méregette, vajon nem nagyobb-e, nem nehezebb-e a te számodra, mint amennyit elbírsz? Aztán megáldotta, Szent kegyelmével, irgalmával megillatosította, reád és bátorságodra tekintett, és így érkezik a mennyből a Kereszt, mint Isten köszöntése, mint a te Istened szeretetének irgalmas ajándéka.
(Szalézi St Ferenc)


A

1 megjegyzés:

  1. Igen ,nekem is sok szentképem van nagyon őrzöm őket, gyakran előveszem, főleg, amikor nagyon hiányoznak a szüleim, akik már nincsenek velem. Az ő szentképeiket is őrzöm, és sokat imádkozom értük is. A képek különlegesek, szerintem szebbek, és szívetmelengetőbbek , mint amit a boltban vásárolnak.
    Szép hetet neked!

    VálaszTörlés