ősz

ősz

2011. március 14., hétfő

Kiskunsági szikes tavak

Érdemes mostanság végigmenni az 52-s főúton, különösen Fülöpszállás közelében lévő szakaszon. A belvíz miatt itt most egy nagy "tórendszer" alakult ki és ez rengeteg madarat vonz ide. Gémek, kócsagok, kacsák és óriási ludak állnak vagy reppennek fel mindenfelől.

Két tanösvényen is sétálhatunk az itteni szikes élőhelyeken, ezeket egy részletes tábla mutatja a Kígyósi csárda előtt.
Mi a Széki lile tanösvényt néztük meg.
Ha a Kígyósi csárda után nem sokkal balra letérünk az 52-s főútról  Harta felé, akkor Járáspuszta és Dunatetétlen között egy csatorna mentén helyezkedik el ez a kb 6 km hosszú, kitáblázott ösvény. Egy biztos, nyáron itt iszonyúan süthet a nap, fa nemigen van a szikesen, ősszel vagy tavasszal kell ide jönni.


A széki lile egy madár, melynek itt található az utolsó jelentős hazai fészkelőterülete.


Madárlábnyomok a sziken.


Rengeteg óriási lúd sétált mindenfelé. És sokféle gágogás, csiripelés - ezernyi madárhang hallatszott.Sok Krisztus-tövis (Gleditsia triacanthos) bokrot láttunk, óriási tövisekkel. Ebből szoktak  töviskoszorút csinálni a nagyböjtben.


Ha pedig megéhezik valaki, akkor vagy a Kígyósi csárdában, vagy az Akasztó előtt lévő Halászcsárdában lehet finomat enni. Mindkét hely kedvelt horgászparadicsom, rengeteg horgászt kicsalogatott a hétvégi jó idő.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése