ősz

ősz

2011. április 30., szombat

Sárgatúró - különleges húsvéti étel

Az ország észak-keleti részén, ahol görög katolikusok is vannak, él egy szép húsvéti szokás: húsvét vasárnap reggel először elviszik  a templomba a húsvéti ételeket és ott a szertartáson megszentelik a bort, kalácsot (pászkát), sonkát, kolbászt és a sárgatúrót. Csak ezután ülnek otthon asztalhoz és fogyasztják a megszentelt ételt.


Mazsolás sárgatúró  
  ahogy a mi családunkban készítik

Hozzávalók: 15 db egész tojás, 2 csomag vaníliás cukor, 20 dkg cukor, 1,5 l tej, 1 csésze víz a tejhez öntve, 6-8 db egész fahéj, de lehet őrölt is, 5 dkg mazsola



Elkészítése: Egy tálba beletörjük az egész tojásokat. Hozzáadjuk a kristálycukrot, 1 csomag vaníliás cukrot és a habverővel összedolgozott tojásokat ( nem kell felverni!!!).
Egy lábasba beleöntjük a tejet, vizet, összekavarjuk, majd beletesszük a másik csomag vaníliás cukrot és a darabos fahéjat, valamint a mazsolát.
Lángra tesszük és amikor a tej langyos, beleöntjük a már előkészített tojásmasszát. Állandó kevergetés közben főzzük, mert könnyen odakap (akár 40 - 50 perc is lehet). Akkor kész, ha a lábas szélétől elválik, a tej színe megváltozik és túrós jellegű lesz (a lábas egyre jobban tele lesz).
Ekkor beleöntjük szűrőtálba, amit előre kibélelünk egy nedves és igen tiszta ruha szalvétával. Várni kell, amíg a lé átfolyik a szalvétán, s ezután próbáljuk gömb formára alakítani. Körbevesszük a ruha szalvétával és felül szorosan átkötjük egy zsinórral és rúdra akasztva hagyjuk tovább csepegni (alá tálat téve). Ha már nem csöpög és alig nedves a szalvéta (akár 4-5 óra is lehet) kibontjuk, tányérra helyezzük és hűtőbe tesszük.


Mátészalkán sonkával, füstölt svábkolbásszal, tormával, töltött csirkével  és fehér kaláccsal kerül az ünnepi asztalra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése