ősz

ősz

2011. január 24., hétfő

Omlós pogácsa / Sajtos rúd

Kipróbált, hagyományos receptek

Ugyanazokból az összetevőkből készül mindkét süti, csak a végén kell másképpen manőverezni.

Omlós pogácsa


Hozzávalók: 56 dkg sima liszt
                  1 csomag  Rama margarin (25 dkg)
                   5 dkg élesztő
                   2 dl sűrű tejföl
                   1 tojás
                    pici só

Elkészítés : Az élesztőt kevés cukrozott langyos tejben felfuttatjuk. A margarint a tejföllel kikeverjük, hozzáadjuk a tojást, majd a fele lisztet és a felfuttatott élesztőt. A maradék lisztet apránként adjuk hozzá, végül kézzel gyúrjuk tovább. Egy idő után lisztezett nyújtódeszkán kinyújtjuk, összehajtjuk majd újból kinyújtjuk, amíg hólyagos nem lesz. Ezután letakarva fél órát meleg helyen kelesztjük, majd kb hüvelykujjnyi vastagra nyújtjuk, késsel keresztben bevagdossuk, hogy rácsos legyen a teteje, esetleg tojással megkenjük és pogácsa méretűre szaggatjuk. Egy nagy tepsivel lesz, kb 1 órát kelesztjük még a tepsiben és csak ezután sütjük. Sütés kb 200 fokon fél órát.

Sajtos rúd esetén vékonyabbra nyújtjuk a tésztát. A tetejét megkenjük tojással, és megszórjuk 10 dkg reszelt sajttal. Derelyevágóval vágunk belőle csíkokat. Mivel vékonyabbra nyújtottuk, így két tepsi lesz belőle.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése