ősz

ősz

2011. január 22., szombat

Szent Vince és Batthyány Strattmann László

Ma Szent Vince emléknapja van. (Spanyolországban halt meg 304-ben)

A kora keresztény idők azon szentjei közé tartozik, akiknek történeti valósága kétségtelen, de életéről és haláláról alig van megbízható adat. A Diocletianus császár alatti üldöztetés áldozata. Kínzások egész sorozatát kellett elviselnie, de a legenda szerint félelem nélkül viselte.

Ereklyéje és öltözete Franciaországba került 531-ben, templomot építve számára.
Ez ma Párizs legrégebbi temploma, a St-Germain negyed központjában.  Először Szent Vince és Szent Kereszt bazilika néven, majd később Szent Germanusra változott arról a püspökről, aki  558-ban felszentelte a templomot. A  St-Germain-des-Prés hatalmas monostor együttese sokáig elszigetelten állt a városhatárokon kívül, valóságos kis államként. A Forradalom alatt tönkre ment a hatalmas épületegyüttes, szinte csak a templom maradt meg.Vince időjósló szent is: Ha megcsordul Vince, tele lesz a pince.
Hát... határeset nálunk, meglehetősen metsző szél fújt napközben. Lehet ez alapján egy közepes termésben reménykedni?!
A bor patrónusa is francia, német területeken, a neve miatt ?  vin cent =  százszoros bor

Szintén ezen a napon emlékezünk Batthyány Strattmann Lászlóra. (1870-1931)

Gazdasági Akadémián, kémia szakon tanul, bölcsészdoktor és orvosdoktor. Felesége Coreth Mária Terézia, 11 gyermekük születik..  Mint sebész szemműtéteket végez, összesen mintegy 30 ezret. Köpcsényi, Körmendi birtokán kórházat létesít, a rászorultakat ingyen gyógykezeli.
II. János Pál pápa 2003-ban boldoggá avatta.
Életéről még többet a Wikipédián lehet olvasni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése