ősz

ősz

2011. február 8., kedd

Bűvös vadász

Egy videó klipp, egy film és egy opera  - ami közös bennük: a Bűvös vadász

AZ OPERA

Talán a legrégebbivel érdemes kezdeni, azaz Weber operájával 1821-ből, ekkor volt az ősbemutató Berlinben. A Wikipédián részletesen olvasható a történet.

A FILM

Enyedi Ildikó filmje 1994-ben készült francia-magyar-svájci koprodukcióban. Ez az egyik kedvenc filmem, csodálatos a zenéje és nem véletlen kapott  operatőri díjat, gyönyörű felvételek vannak benne. Az elején kicsit nehéz követni a több szálon futó történeteket és nem árt ismerni hozzá az eredeti opera történetét is.

A Weber operáját megidéző, világsztárokat is felvonultató filmben egy csiga az egyik főszereplő. Végigkövetjük, mit érez, míg megteszi az utat, hogy beteljesítse mártíriumát. Közben szélsebesen pereg, majd fut egymásba egy középkori keresztény misztériumjáték, egy mai budapesti szerelmi háromszög-történet, és egy ördögi pszichológiai thriller. Mindezt az opera Budapest ostroma idején zajló előadása fogja keretbe.
Max, a mesterlövész, miután hibázik, és a túszt öli meg a terrorista helyett, hét bűvös golyót kap főnökétől. Ezekből hat célba talál, a hetediket azonban az Ördög irányítja.
Enyedi Ildikó kozmikus, mitikus meséje az örök archetípusokról a csoda dramaturgiája szerint szerveződik, hogy eljátsszon azokkal a lélekadat lehetőségekkel, melyeket az edisoni európai kultúra mélyen száműzött a tudattalanba. Enyedi Ildikó az 1995-ös filmszemlén rendezői különdíjat, Máthé Tibor a magyar filmkritikusok operatőri díját nyerte el.




A VIDEÓ KLIPP

Egy kicsit kapcsolódik a fenti történethez ez a klipp is, ezenkívül tetszik a táncos ötlet. Gyabronka Józsefet utoljára Móka Mikiként láttam, nem is ismertem fel!
Péterfy Bori pedig egy igen sokrétű színésznő és énekesnő, már a lányom is tudja néhány számát énekelni, természetesen a Labamba a favorit! Érdemes az interneten utána böngészni, érdekességképpen a családjából  néhány híresség: dédapja Áprily Lajos költő, nagyanyja Jancsó Adrienne előadóművész, nagyapja Jékely Zoltán író, költő, apja Péterfy László szobrász.



Péterfy Bori új (2 című) lemezének második videóklippjében, az alternatív popdíva Gyabronka Józseffel együtt táncolja végig Budapestet. Újvári Milán (a Cirque de Soleil táncosa) koreográfiáját Boriék két hónapig tanulták a felvételek előtt. A budapesti tereken, utcákon játszódó videón a döbbent budapesti bámészkodókat és Boriék táncát a nyolcvanas években divatos VHS-hobbikamerákkal örökítették meg az operatőrök, a lehető legviccesebb helyekre rejtőzve. Rendező: Merényi Dávid (Bori férje), vágó: Gothár Márton. Háztáji pletykák szerint Bori ragaszkodott hozzá, hogy legalább egyszer meghaljon a kisfilmben. Ő így is szexi.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése