ősz

ősz

2011. február 13., vasárnap

Hazai tájakon, Máriabesnyő és Vácrátót


 
Ha megnéztük Gödöllőn  a Királyi Kastélyt, érdemes visszamenni a 3-s főútra és Hatvan irányában haladva nemsokára Máriabesnyőre érünk. Biztos felismerjük, mert az út baloldalán már messziről látszik a templomtorony.
Itt található az ország második leglátogatottabb Mária – kegyhelye.

Az út mellett található egy parkoló és gyalog induljunk el felfelé, a székelykapun keresztül szép út vezet, közben a kálvária és Simon András idézetek találhatók az út mentén.
Hagyjunk időt a kegyhely bejárására, hogy a csendes, erdős környezetben mi is le tudjunk kicsit lassulni és befelé forduljunk.
Két templom található itt, egy alsó és egy felső, valamint egy kegytárgy bolt. Nézzük meg a szobrot, kutat, keresztet is.

A gyönyörű fekvésű Máriabesnyő erdős vidéke, a közelben emelkedő gödöllői Királyi Kastély és a szomszédos Lázár Lovaspark megtekintése felejthetetlen benyomást gyakorol az idelátogatóra. Az országban egyedülálló kétszintes barokk kegytemplom, a kolostorépület, rendkívül érdekes és tanulságos látványosságnak számít. A besnyői kápolnát, az alsó- és felsőtemplomot, valamint a kapucinus szerzetesek részére épített kolostort gróf Grassalkovich Antal és felesége alapította 1761-1771 között. Az altemplom családi sírboltjában tekinthetjük meg a művészi módon számukra megalkotott hatalmas márvány szarkofágot.
A felső templomban helyezték el a Loretoi Mária-szobor fekete cédrusfából faragott másolatát, melyet a kapucinus szerzetesek gyalogosan hoztak el Loretoból. Az ország legkisebb kegyszobra /11cm magas, 4cm széles/ Máriabesnyőt híres búcsújáró hellyé tette. A kegyszobor megtalálása csodás körülmények között történt. 

 

A zarándokhely után még látogassunk el Vácrátótra, Gödöllőtől kb 10 km-re észak-nyugati irányban van. A Vácrátóti Botanikus Kert hazánk leggazdagabb, mintegy 12 ezer növényfajt és fajtát adó gyűjteménye. www.botanikuskert.hu

A bejárat közelében található a BerkenyeHáz nevű látogatóközpont, mely nem túl nagy de új és érdekes látnivalókat kínál. www.berkenyehaz.hu  Szintén a bejárat közelében található kulturált mosdó és árnyas helyen padok, asztalok, ahol nyugodtan lehet piknikezni.

A pénztárnál érdemes megvenni a Botanikai tanséta című füzetkét, mely segítségével egy szép séta tehető a kertben és sok érdekességgel is szolgál a növények iránt érdeklődőknek.
Több mint 20 éve jártam itt utoljára, akkor nagyon tetszett az arborétum, most kissé elhanyagoltnak tűnt, néhol túlburjánzott és kevéssé karbantartott területek vannak. Májusban voltunk és akkor sok helyen a sár miatt nehézkes volt a közlekedés, tehát érdemes túracipőt vinni! Hatalmas növényrendszertani gyűjteményük van, valamint kaktuszház: ez forró és igazi különlegességek vannak itt a pozsgás és kaktusz kedvelőknek.



Kb 2 óra alatt bejárható. A végén a parkolóban keressük meg a lekvárárust: itt lakik a faluban és igazi különlegességeket kínál: mi som, homoktövis és kökénylekvárt vettünk, de szörpök és mézek is vannak. Különleges technológiával, alacsony hőmérsékleten, tehát vitaminokat és ízanyagokat megőrizve készülnek a termékei.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése