ősz

ősz

2011. február 24., csütörtök

Arthur Miller: PILLANTÁS A HÍDRÓL



 /View from the Bridge, 1955)

A Kecskeméti Kamaraszínházban játszott új darabot néztük meg. Ajánlom mindenkinek, bár nem könnyed szórakozás, de mindenképpen tartalmas és jó előadás volt. Ugyan a darabot már nem biztos, hogy lenne türelmem elolvasni, sokkal kényelmesebb volt így megnézni.

Különösen ajánlható férfi partnerrel megnézni, van 6 aktív szereplő, mozgalmas és indulatokkal teli cselekmények. Azt olvasom az ajánlóban is, hogy Miller számára a színpad az indulat színtere. Különösen a főszereplőt alakító Sirkó László játékában lehetett ezt látni. Mivel a színpad és a nézőtér is kicsi, így elég közel vannak a szereplők ahhoz, hogy lássuk mekkora energia egy ilyen figurát megformálni.
Érdekesség volt, hogy az egyik jelenetben rendesen esett az eső,( először azt hittük, hogy csőtörés van), ötletes megoldás volt.
A férjem hazafelé feltett egy jó kérdést: miért ez a címe? Kicsit zavarba hozott vele, de talán azért mert a család a Brooklyn híd közelében lakik.

A történet röviden: valamikor az 1900-s évek közepén New York-ban játszódik. A főszereplő - Eddy - feleségével és nevelt lányával él itt. A konfliktust a kettejük kapcsolata okozza, a nevelőapa nem tudja elengedni a nevelt lányát, szenvedélye teljesen vakká teszi és ez vezet a végső tragédiához.

Az íróról érdekességként: Marylin Monroe volt a felesége a dráma írásakor.
Az íróról a Wikipédian lehet olvasni.

2001-ben Bubik István főszereplésével játszották a darabot Pécsen, erről is olvasható riport a színésszel az Új Ember régi számában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése