ősz

ősz

2011. február 22., kedd

Az izsáki határban


sétálgatva jellegzetes kiskunsági táj fogadja az embert. Itt igazán messze lehet nézni, ami jót tesz a monitor távolsághoz szokott szemünknek! Érdemes felnagyítani a fotókat!


Még megmaradt egy kevés a régi tanyavilágból, sajnos a tanyák jó része elhanyagolt, lakóik beköltöztek a közeli falvakba.


 Ha valaki szeretne "elnézelődni" régi tanyák környékén vagy esetleg a kiskunsági tájon, megteheti egy fiatal izsáki festő képein keresztül is.





Sokfelé látni szőlőültetvényeket,  a régi Izsáki Sárfehér fajta helyett azonban manapság egyre többen telepítenek új fajtákat is, mint pl Biancát. Kevesebbet kell permetezni, lehet szüretelőkombájnnal betakarítani  - ezek mind fontos szempontok a mai gazdasági helyzetben.


Egyre több az erdő, sokfelé akác és nyárfaerdők foglalják el a szőlő és gyümölcs ültetvények helyét. Nem könnyű a sokszor igen alacsony humusztartalmú homok talajok hasznosítása.


S hogy milyen a bor? Érdemes ellátogatni a Gedeon birtokra, melynek fiatal tulajdonosa több mint 60 ha-on gazdálkodik és saját borászati üzemében készülnek könnyed, alföldi borai.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése